About this deal
Choć granita, podobnie jak sorbet, kojarzy się przede wszystkim ze smakami owocowymi, to w tym przypadku może mieć również inne odmiany.
Przepis na biszkopt do tortu, z którego otrzymacie 4 blaty znajdziecie w torcie Urodzinowym lub Jednorożec. Jeszcze gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :). Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.
W tej części podpowiadamy jaki biszkopt będzie najlepszy do jakiego typu tortu, bo dobra baza to podstawa. Choć naturalnie nie zachęcam do tego, by swoją dietę budować w oparciu o słodycze, warto poznać włoskie słodkości, choćby dlatego że bardzo się one różnią od naszych tradycyjnych ciast i deserów. Ponieważ jest to mój najbardziej sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy, to właśnie ten sposób szykowania biszkoptu pokaże w tym przepisie.
Zasadniczo cassata robiona jest na biszkoptowym spodzie, który można upiec samemu lub wykorzystać gotowy. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu. To rodzaj zwartego budyniu, śmietankowej galaretki w formie babeczki, polanej sosem owocowym lub o innym smaku (np. Tort może być najprostszy na świecie lub wyjątkowo udekorowany jeśli tylko masz chęć aby taki właśnie przygotować. Zanim zaczniesz szykować przepis na biszkopt, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.owoce można zmieniać w zależności od pory roku, ale ładnie wyglądają i smakują: banany, truskawki i kiwi. Biszkopt piecz około 30 minut (raczej nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka).