276°
Posted 20 hours ago

Koskenkorva Salmiakki - 50CL

£9.9£99Clearance
ZTS2023's avatar
Shared by
ZTS2023
Joined in 2023
82
63

About this deal

Koskenkorva Salmiakki, a liqueur made of Koskenkorva Vodka and salty liquorice, was introduced to the Finnish market in the early 1990s. Shortly after its release, production was banned because it was selling too well. Valtiopäivät 1993, Kirjallinen kysymys 92, Ala-Harja ym.: Salmiakki-Koskenkorvan kulutuksen vähentämiseksi tarvittavista toimenpiteistä.VEPS-tunnus KK 92/1993 Besides the standard 38% near-unflavored there are several variants of Koskenkorva on the market, most notably the famous Salmiakki Koskenkorva, better known as Salmiakkikossu or Salmari, which is salmiakki-flavored. Another variant is the same Koskenkorva with rye instead of barley, marketed under the same concept as Koskenkorva Viina Ruis. There also exists a vanilla variant called Vanilja Koskenkorva. Finlandia Vodka, a vodka classified as "imported premium", is the same as Koskenkorva 40%, except that sugar is not added. Altia sold this brand, intended for foreign markets, to the American Brown-Forman Corporation, but remains the sole producer of Finlandia Vodka at least until 2017. The distillery was the first to produce ready-mixed Vodka with a liquorice flavor in the Scandinavian market. The dark gray color of the Koskenkorva Salmiakki Vodka is reminiscent of liquorice. The Koskenkorva Salmiakki Vodka has already managed to take the leadership in the liquorice liqueur market.

Ilmajoki is high in northern Scandinavia in Finland. The Koskenkorva Salmiakki Vodka is well known throughout the country and ìs served on the table at all events. Those who are not familiar with Koskenkorva will perhaps have heard of the Finnish Finlandia Vodka and its superior quality. Both extraordinary Vodkas are produced in the same distillery. Alkon Salmiakki Koskenkorva tuli Suomessa myyntiin uudeksi vuodeksi 1993 [6], ja seuraavien kahden kuukauden aikana juomaa myytiin yli miljoona pulloa, eikä Helsingin Salmisaaren tehdas pystynyt vastaamaan kysyntään. Juoman suosion syy oli pitkälti juoman hyvä maku ja halpuus suhteessa alkoholipitoisuuteen. Se sisälsi alkoholia 38 prosenttia tilavuudesta eli saman verran kuin Koskenkorva mutta oli likööriluokituksensa vuoksi sitä 15 prosenttia halvempaa. [8] Juoman suosiosta tehtiin kaksi kirjallista kysymystä eduskunnassa. [9] [10] Alkoholiasioista vastannut ministeri Toimi Kankaanniemi otti asian esille Alkon johdon kanssa, joka päätti 9. maaliskuuta samana vuonna vetää juoman markkinoilta. Se vedettiin välittömästi vähittäismyynnistä, ja myös myynti ravintoloille lopetettiin. Ravintolat kuitenkin saivat jatkaa omien salmiakkisekoitustensa myymistä miten parhaaksi näkivät. [11]Tiesitkö tämän: Suomalainen suosikkilaulaja keksi salmiakkikossun MTV3.fi. 18.8.2011. Arkistoitu 9.8.2011. Viitattu 8.4.2014. Salmiakkikoskenkorva (puhekielessä myös salmiakkikossu tai salmari) [1] on likööri, jossa salmiakin maku peittää lähes täysin alkoholin maun. Salmiakkikoskenkorvaa valmistetaan liuottamalla salmiakki kädenlämpöiseen Koskenkorvaan tai johonkin muuhun vastaavaan kirkkaaseen viinaan. Valmistusmenetelmä on helppo, joten salmiakkikoskenkorvaa voidaan valmistaa myös kotona. [2] Juoman suosion myötä Alko toi myyntiin oman tuotemerkkinsä Salmiakki Koskenkorvan hieman ennen uutta vuotta 1993. Vastaavia muita kaupallisia juomia ovat tanskalainen Hot'n'Sweet, joka valmistetaan salmiakkiuutteen sijaan murskatuista turkinpippureista, sekä islantilantilainen Kveldúlfur. [3] Lasillinen salmiakkilikööriä. Kohun laskeuduttua Alkon keskusvarastoon kiellon seurauksena vuonna 1993 varastoidut 530000 pulloa tuotiin takaisin myyntiin 1. maaliskuuta 1995. Juoma ei kuitenkaan enää merkittävästi kalliimpana aiheuttanut ostoryntäystä. [8] Myöhemmin Alko myös loivensi Salmiakki Koskenkorvan alkoholiprosenttia 38 tilavuusprosentista 32 prosenttiin, jotta se profiloituisi erilleen kirkkaasta Koskenkorvasta. [4] Salmiakki Koskenkorvan resepti [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä ] Salmiakkia on sekoitettu spriihin lääkitsemiskäyttöön jo kauan ennen varsinaisen salmiakkiliköörin syntymistä. Salmiakin ja alkoholin seosta käytettiin ainakin ulkoisesti esimerkiksi lievittämään yskää hieromalla nestettä henkilön rintaan tai päänsärkyä voitelemalla henkilön otsaa. [4] Anton Tšehovin vuonna 1887 julkaisemassa Viholliset-novellissa virvoitettiin hervottomaksi lyyhistynyttä naista hieromalla salmiakkisekoitteista väkiviinaa ohimoille ja pirskottamalla kylmää vettä tämän kasvoille. [5] Salmiakkiliköörin historia [ muokkaa | muokkaa wikitekstiä ] Salmiakki Koskenkorvan vuosituotanto litroina [6] Vuosi Koskenkorva-viina lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 1953, ja se sai nimensä tehtaista, jotka sijaitsevat samannimisessä Koskenkorvan kylässä. Koskenkorvaa valmistettiin alkujaan perunasta, mutta nykyään raaka-aineena käytetään kotimaista Pohjanmaan ohraa ja laadukasta lähdevettä Koskenkorvan alueelta. Viina on saatavilla alkuperäisenä 38-prosenttisena sekä alkoholipitoisuuksilla 32 % ja 30 %. Aikaisemmin Koskenkorvaa ei voinut kutsua vodkaksi lisätyn sokerin vuoksi, mutta EU-direktiivin tultua voimaan vuonna 2009 se luokitellaan nykyään vodkaksi. Koskenkorva Vodka on joko vahvempaa vodkaa tai miedompaa maustettua vodkaa, jota markkinoidaan ja myydään ulkomailla.

Rytsä, Paavo: Salmiakkikossu vedettiin pois myynnistä vuonna 1993 Ylen Elävä arkisto. 5.1.2007. Viitattu 24.7.2023. This cookie is set by Rubicon Project to control synchronization of user identification and exchange of user data between various ad services. Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. This article does not cite any sources. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.The district Koskenkorva in the Finnish municipality Ilmajoki is the namesake of the delicious Koskenkorva Salmiakki Vodka. The Finnish Koskenkorva Vodka made by Altia has the reputation of being a drinking tradition in Finland - just like the reputation Jägermeister enjoys in Germany. Altia Corporation is owned by the Finnish state and represents many internationally known brands around the world. Find sources: "Salmiakki Koskenkorva"– news · newspapers · books · scholar · JSTOR ( November 2019) ( Learn how and when to remove this template message) Nordic natives are known for their love of candies coated or filled with the mouth-tingling crystals known as salmiakki. This is the Finnish term for ammonium chloride, the lesser-known edible salt. In fact, Finns have such an affinity for the salty, astringent flavor of salmiakki-coated licorice that they even mix it into their alcohol. The grain ( barley) alcohol is produced using 200-step continuous distillation designed to produce high-purity industrial ethanol. The drink is produced by diluting this alcohol with spring water and a very small amount of sugar. Although commonly called a vodka in English, in Finland it is not called a "vodka", but viina (see brännvin), although the word "vodka" is found in the label due to EU regulations. Koskenkorva Vodka is the same beverage (but with 40% or 60% alcohol instead of the traditional 38%) intended for foreign markets.

Koskenkorva Viina (also known simply as Koskenkorva or Kossu) is a traditional clear spirit drink (38%) in Finland, produced by Anora Group at the Koskenkorva distillery in Ilmajoki and bottled in Rajamäki, Nurmijärvi. [1] Salty liquorice is a very famous sweet in the Nordic countries, especially in Finland. It is called "salmiakki" in the Finnish language. The name originates from ammonium chloride, one of the main ingredients of the sweet. It tastes salty, even stinging to some extent. a b c Ruut Tolonen: Musta hurma – vai surma? Turun Sanomat. 10.6.2009. Arkistoitu 25.7.2014. Viitattu 18.7.2014. The preparation of Koskenkorva Vodka takes place from the mash of barley grown in its own fields. About 18200 grains of premium barley are used to produce a half liter of Koskenkorva Vodka. The higher the starch content of the barley the more Vodka can be produced. The long ice-cold winters, the short growing season and long days full of light are the ideal growing conditions for the pure barley.The three favourite base ingredients for this fruit brandy are apple, pear and quince. Mixed in are herbs (which makes it travarica) and honey ( medovača). Asingle distillation gives you a 20 percent version; a double distillation nets you prepečenica, which can induce feelings of self-assurance and lionesque strength. Until breakfast at least. Finish urban legend has it that the mix of Tyrkisk Peber and vodka was invented by singer Jari Sillanpää when he worked as a bartender in the late 1980s. In Finland, people of all ages eat salmiakki in the form of sweets, throat pastilles and desserts – and, of course, drinks. In fact, the Koskenkorva Salmiakki liqueur was so popular that the government’s retail monopoly decided to ban it from the shops, only shortly after it was introduced to the market. Koskenkorvan tuoteperheeseen kuuluu runsaasti erilaisia maustettuja vodkia. On salmiakkia, mansikkaa, persikkaa ja karpaloa. Koskenkorva Minttu on erityisen suosittu talvisin kaakaoon sekoitettuna tai drinkeissä, mutta se on myös mainio shotti raikkaan ja virkistävän makunsa ansiosta. Koskenkorva Ginger on erinomainen sellaisenaan shottilasista juotuna sen aidon inkiväärisen maun ansiosta. Toki se sopii mainiosti myös erilaisten drinkkien ainesosaksi. Kokeile vaihtaa tavallinen mauton vodka inkivääriversioon! Jos maun sijasta kaipaat vahvuutta ja tulisuutta, Koskenkorva 60 % on sinulle sopiva vaihtoehto.

Asda Great Deal

Free UK shipping. 15 day free returns.
Community Updates
*So you can easily identify outgoing links on our site, we've marked them with an "*" symbol. Links on our site are monetised, but this never affects which deals get posted. Find more info in our FAQs and About Us page.
New Comment