276°
Posted 20 hours ago

Ron Zacapa Centenario 23 Sistema Solera Rum | 40% vol | 70cl | Intricate & Honeyed Butterscotch | Spiced Fruit | Crafted in Guatemala | Award-Winning Aged Rum | with Gift Box | Ideal Christmas Gift

£21.495£42.99Clearance
ZTS2023's avatar
Shared by
ZTS2023
Joined in 2023
82
63

About this deal

Ron Zacapa is committed to sustainable practices and social responsibility. The brand works closely with the sugarcane farmers in Retalhuleu, providing support and education to ensure sustainable farming practices. Additionally, the distillery employs a large number of local women who weave the ‘petate’ bands that adorn the Ron Zacapa bottles, a tradition that pays homage to Guatemala’s ancient Mayan heritage. Most rum is distilled from molasses, with yeast feasting on those darker caramelized sugars. Ron Zacapa is distilled from something called “virgin sugar cane honey,” or “virgin honey,” the syrup that comes from the first pressing of the cane plant, with about 72 percent sugar content, compared to molasses’ approximate 50 percent. Combine that with the gentler aging process (see “Star Wars” below), and you start to see where the aspirational finesse of the Ron Z flavor profile comes from. It has something in common with “Star Wars.”

Zacapa XO je prémiový „extra old“ rum značky. Ručne vyberané rumy vo veku 10 až 25 rokov vznikajú v systéme solera – to znamená, že zrejú v 3 typoch sudov – po bourbone, sherry a víne Pedro Ximenez. Po tejto sekvencii prichádza na rad finiš – 2 roky vo francúzskych dubových sudoch, v ktorých bol predtým koňak. A great example would be a Don Carlos from the Fuente family, using that distinct wrapper from Meerapfel in Cameroon. There you can also find an intriguing combination of sweetness, with just a hint of spice, further elevated by the characterful blend of the filler and binder tobaccos. Takisto ani tento svieži koktail nemusí byť nevyhnutne z bieleho rumu. Obľúbený nápoj Ernesta Hemingwaya či J. F. Kennedyho si pokojne môžete dopriať aj s tmavším rumom ako je Ron Zacapa 23. Recept: zrenie– rumy Zacapa zrejú vo vysokej nadmorskej výške a to pomalšie ako je obvyklé pri španielskom type rumov, takže v chuti sa intenzívnejšie objavujú dubové tóny, doba zrenia podľa druhu rumu je potom v rozpätí 6 až 25 rokov (najčastejšie, zopár rumov v zmesi/blende pri niektorých exkluzívnych rumoch môže mať aj 30-35 rokov) The rum is a dark amber with reddish hints. To be honest its exact colour is as complex as the rum. Light can make it appear both red and golden and dark at the same time! The rum is quiet viscous almost like a lighter liqueur, rather than a rum. The rum is very sweet on the nose. Another point which is often made about this rum is how much sugar is added. This is a slight which is often aimed at a lot of the newer breed of “Premium Sipping Rums”. Like many rum arguments its not something which either interests or bothers me. I don’t know how to distil, blend or market rum I just enjoy drinking the ones I enjoy. The Zacapa initially gives a bouquet of brown sugar, it reminds me a little of a chocolate or caramel/toffee sauce for ice cream or desserts. Upon a further nosing I am also getting a feeling for the aged rums in the blend with a little oak and cocoa coming through.

Further Reading

In general, though, this is a very pleasant, very enjoyable rum with a very distinct presentation, gorgeous looking bottle with some extra flair of the Mayan petate band.

Zacapa rumy sú už od základu trochu drahšie, rátajte, že na ne budete potrebovať aspoň 40 – 50 €. Aj podľa veľkosti fľaše samozrejme.Ron Zacapa Ámbar je blend vybraných 4-12 ročných rumov vyrobených tradične (v rámci značky) systémom solera. Ide teda o pomerne mladší rum (na Zacapu), čo sa prejaví aj na jeho vlastnostiach. Mimochodom Ámbar znamená v španielčine jantár, čo evokuje farbu tohto rumu. Yes it tastes great. No it is not a genuine aged rum. The XO version is IMO less sweet and more what this rum should be, but the 23 has been sweetened to make it more appealing to the American palate. Also, this is not a 23 yr old rum, it is a Solera blend of aged rum the OLDEST of which is 23 yrs, the average age is closer to 6-8 years. Vôňa rumu je príjemne sladká a mierne alkoholová. Základ je karamel a drevo, pod tým je možné zacítiť aj tóny vanilky a čokolády s višňami. Veľmi výrazná je dymová aróma po vypálených sudoch. Chuť je ťažšia, no rum nepôsobí presladene, i keď pre priaznivcov suchších rumov bude stále príliš sladký. Poteší dymový akcent s korením. Základ je samozrejme karamel a vanilka. Záver je slabší a nie až tak výrazný, sladší drevitý s karamelom. Krátke zhodnotenie

Základ je čistá fľaša, ktorú však môžete pokojne darovať tak ako je. Vyzerá naozaj dobre a exkluzívne aj pri lacnejších variantoch. S tubou či kartónom tiež nemáte čo pokaziť, akurát to bude o chlp drahšie. Z času načas tiež môžete naďabiť aj na špeciálne darčekové balenie ako napríklad kazeta s fľašou a štýlovými pohárikmi „old edition“. Naozaj cenené sú potom niektoré limitky, asi najviac však tie, kde je fľaša komplet zabalená v už spomínanom petate (rohož so spletených vlákien palmového lístia). Obyčajné fľaše majú z neho „iba“ jeden pásik. Our plantation is located on the volcanic plains of Retalhuleu, 350m above sea level in south-western Guatemala. Due to the fertile, acidic soil and year-round sunshine, no other place in the world is better suited to the cultivation of sugar cane. Most rums use molasses, a by-product of the sugar making process, as their base; Zacapa, however, is different. To impart a sweeter, smoother flavour, Zacapa uses only the concentrated first press of sugar cane, known as virgin sugar cane honey. This is the very point at which our rum's remarkable taste and profile begin to develop. In the highlands of Quetzaltenango, 2300m above sea level, lies The House Above the Clouds. This stunning location - one of the highest ageing facilities in the world - is where Zacapa Rum slowly develops its complex flavour and character over time. Here in the mountains, the cool temperature slows the ageing process, while the thinner air and lower atmospheric pressure helps intensify the infusion of flavours from the barrels. Only in this precise spot can Zacapa's exceptionally deep aroma, full colour and rich palate emerge to reach perfection. Ron Zacapa si zakladá na stopercentnej kvalite výrobného procesu svojich rumov. Výrobca otvorene a s pýchou prezentuje unikátne podmienky a celý proces ich vzniku (oprávnene).Zacapa patrí medzi najvyhľadávanejšie rumy na svete. Nie je tomu inak ani pri vlajkovej lodi značky Ron Zacapa 23 Centenario 40%. Rum je pôvodom z Guatemaly a radí sa medzi najlepšie z tejto oblasti. Čo by ste si mali všímať hneď na začiatku je jeho doba zrenia – 23 rokov je naozaj úctyhodné číslo. Len je dobré vedieť, že sa jedná o vek najstaršieho rumu v blende, inak sú tam najviac obsiahnuté 6-8 ročné rumy. Ron Zacapa stands as a testament to the craftsmanship, tradition, and innovation of Guatemalan rum-making. With its distinctive production process, Sistema Solera ageing, and commitment to quality, Ron Zacapa delivers a rum experience that is rich, complex, and deeply satisfying. Whether you are a rum aficionado or new to the world of spirits, a glass of Ron Zacapa promises a journey through the flavours and heritage of Guatemala, capturing the essence of one of the world’s finest rums. Najprv do šejkra pridajte limetkovú šťavu, sirup a 3-4 lístky mäty a dobre premiešajte až kým z neho nezačne voňať mäta, pridajte doň ľad a rum. A opäť dôkladne pretrepte. Výsledok sceďte do vyššieho highball pohára naplneného ľadom, dolejte sódou a dozdobte zvyšnou mätou. Daiquiri

Asda Great Deal

Free UK shipping. 15 day free returns.
Community Updates
*So you can easily identify outgoing links on our site, we've marked them with an "*" symbol. Links on our site are monetised, but this never affects which deals get posted. Find more info in our FAQs and About Us page.
New Comment