About this deal
W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek – wymieszać i przesiać; odłożyć.
Wracamy na północ, do Piemontu. To właśnie z tym regionem związany jest kolejny bardzo popularny deser, czyli zabaglione– u nas rozpowszechniony jako zabajone. To rodzaj kremu przypominającego kogel-mogel, który jednak pomimo prostych składników nie jest tak prosty w przygotowaniu. Biszkopty lekkie zdodatkiem mąki ziemniaczanej– idealne do tortów zkremem śmietanowym czy kremem zmascarponePrzepis na biszkopt do tortu, z którego otrzymacie 4 blaty znajdziecie w torcie Urodzinowym lub Jednorożec. Składniki na puszysty biszkopt (forma lub rant śr 24 cm): Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Być może znana jest ci też nazwa semifreddo. To lodowy deser włoskiego pochodzenia, mający też swoje warianty w innych krajach. Wbrew pozorom to nie to samo co lody w podłużnej foremce.
Obecnie można kupić także biszkopty nadziewane różnego rodzaju kremami czy też przekładane kolorowymi galaretkami w różnych smakach. Spotkać można ponadto biszkopty polane czekoladą. Biszkopty – marki i ceny Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), polecam zainwestować w ranty. Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu? Leciutkie, puszyste biszkopty idealne do tortu zkremem śmietankowym lub mascarpone to takie z dodatkiem mąki ziemniaczanej.Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy.