About this deal
Zacapa Centenario 23– samostatne, výborný aj s ľadom, čoraz viac sa uplatňuje aj v miešaných nápojoch
Najprv do šejkra pridajte limetkovú šťavu, sirup a 3-4 lístky mäty a dobre premiešajte až kým z neho nezačne voňať mäta, pridajte doň ľad a rum. A opäť dôkladne pretrepte. Výsledok sceďte do vyššieho highball pohára naplneného ľadom, dolejte sódou a dozdobte zvyšnou mätou. Daiquiri Zacapa patrí medzi najvyhľadávanejšie rumy na svete. Nie je tomu inak ani pri vlajkovej lodi značky Ron Zacapa 23 Centenario 40%. Rum je pôvodom z Guatemaly a radí sa medzi najlepšie z tejto oblasti. Čo by ste si mali všímať hneď na začiatku je jeho doba zrenia – 23 rokov je naozaj úctyhodné číslo. Len je dobré vedieť, že sa jedná o vek najstaršieho rumu v blende, inak sú tam najviac obsiahnuté 6-8 ročné rumy.Jantárový Ámber ocenia najmä milovníci skôr suchších rumov. Bude sa hodiť i do obľúbených miešaných rumových drinkov. In the mouth the Zacapa XO is very smooth and sweet at first and after a while I get some spice and oak. All the flavors stays long in in the mouth. The flavor of spice and a little taste of cognac stays for a long time. Very smooth in the throat. Tradičný miešaný nápoj predsa nemusí byť len s pravým kubánskym rumom. Niektorí nedajú dopustiť ani na tento guatemalský. Mojito tak bude chuťovo ešte viac zaujímavejšie. Recept:
Ron Zacapa XO rom er en såkaldt solera. Før rommen hældes igennem soleraen, har den haft forskellig "opvækst" på friske egefade, ex-bourbon, ex-sherry, ex-madeira o.s.v. Når det gælder Ron Zacapa XO, er forskellen mellem Zacapa 23 og XO bl.a. en slutlagring på ex-cognac fade. Pôvodný Old Fashioned sa podával s ginom, ešte známejší sa stal s bourbonom, dnes veľkej obľube teší aj rum. A to poriadne vyzretý, silný, s výraznou vôňou a chuťou. Presne ako Ron Zacapa 23 Centenario. Recept:Moje odpověď zní – určitě ano, ta chuť je podle mého názoru o něco bohatší a zajímavější a v neposlední řadě i balení vypadá opravdu exkluzivně a ve vitríně se určitě neztratí. Přečtěte si tuto recenzi a dozvíte se o Zacapa Extra Old (XO) vše co potřebujete vědět, včetně mých zkušeností (ale také postřehů od ostatních fanoušků rumu).
The Zacapa Xo Rum Centenario rum comes from a blend of six to twenty-five-year-old rums, it goes even beyond, it uses sugar cane’s first press and finishes its aging inside French oak barrels that once had cognac.
Up next, I’ll present the main Zacapa rums, all of which are synonymous with effort, quality, and dedication. Når man dufter og smager denne rom, forstår man straks, hvorfor den er så efterspurgt. Hver en krone værd med sin udtryksfulde, milde og fantastisk nuancerede duft og smag. Zapaca Rum Centenario Royal: the best rum to drink neat UKIt is a premium rum made from blending rums aged from eight to thirty years; unlike fellow rums it is maturated in barrels from French oak from “Le Bois du Roi”.
Ron Zacapa je rum, ktorý dokáže pootvoriť dvierka do sveta kvalitných rumov aj úplným novicom. Túto ťažkú úlohu spĺňa hlavne jeden z celkovo najvyhľadávanejších rumov u nás Ron Zacapa 23 Centenario. Práve dostatočne dlhá doba zrenia je pre kvalitu rumu najpodstatnejšia. Pri tejto značke sa teda nemusíte nijako obmedzovať – najstaršie rumy v blende totiž majú 23-25 rokov, pri prémiových rumoch Zacapa Royal a Zacapa XO je to dokonca až 30-35 rokov. Rumy Ron Zacapa – krátky súhrn Zacapa’s hjemsted er en betagende blanding af høje bjerge, aktive vulkaner og et frodigt landskab. Guatemala’s historie går tilbage til Mayaerne. Dele af deres kultur lever den dag i dag i det næsten kunstneriske landskab, som kendetegnerlandet. Arven fra Mayaerne er tydeligt repræsenteret på Zacapa-flasken med flaskens bastbånd, som kaldes ”The Petate”. Det er et kongeligt mayasymbol, der symboliserer sammenhængen mellem tid og rum. Bastbåndet fremstilles eksklusivt til hver flaske af efterkommere af Mayaerne.Chuť a vôňa La Armonía sú pekne komplexné s jasne rozoznateľným vplyvom ex-sherry sudov. Vo vôni cítiť ovocie (červené bobuľové), pekanové oriešky, ale aj karamel a snáď aj trochu škorice. Chuť ovládajú hlavne jemné tóny karamelu, vanilky a škorice, bobuľové ovocie a trochu pražených mandlí do toho. Krátke zhodnotenie A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat: Vanilka, Drevo, Tabak, Karamel, Med, Sušené ovocie, Zázvor, Dub, Korenie, Káva, Muškátový oriešok, Koža, Marhuľa